Välj en sida
Efter att ha lyssnat till varje dags nyhetsutsändningar, presskonferenser och åsiktspaneler de senaste veckorna, har jag nu börjat analysera vad som egentligen sagts.
”Tvätta händerna” och ”vi ska vara rädda om de äldre och sköra”. Dessa ibland till leda upprepade flosklerna har som jag ser det absolut inte lett till något annat än att fler och fler äldre och funktionshindrade dör i sina hem på boendena runt om i landet.
Stefan Löfven har tillsammans med sin trogna socialminister och den lika trogna ”experten” Anders Tegnell upprepat dessa väl inövade floskler om att rädda de sköra och absolut inte besöka dem.
För lyssnarna måste det ha framstått som om dessa människor är de mest eftertraktade och de mest besökta medborgarna i landet. För oss som är insatta vet vi att det finns knappast några människor som är så ensamma och som får så få besök som åldringar på äldreboenden och funktionsnedsatta människor på sina omsorgsboenden.
Därför blir dessa uttalanden från både regeringen och dess förståsigpåare så tomma och teatraliska floskler.
Om det verkligen hade varit så att regeringen Löfven hade velat skydda och rädda de äldre och funktionsnedsatta skulle han, som landets statsminister, redan som sin första åtgärd mot Coronavirusets framfart ha beordrat att all skyddshjälp skulle i första hand gått till de äldre och funktionsnedsatta. Han skulle ha sett till så att alla inom omsorgen skulle ha varit de som först skulle ha fått all skyddsutrustning och all medicinsk hjälp som finns att få.
Men istället har denna grupp fått den absolut minsta och mest minimala hjälp man kan tänka sig. På dessa omsorgsboenden finns inte ens utrustning så att de som behöver andningshjälp får den lika lite som att personalen får den skyddsutrustning som de rimligtvis borde kunna kräva.
För mig som strikt följt händelseutvecklingen i Coronas kölvatten blir det alltmer tydligt att det som pågår är vår tids moderna ÄTTESTUPA!
Som alla vet är omsorgen en av de största utgiftsposterna i kommunernas budget. Med ett klart decimerat bestånd av omsorgsberoende skulle kommuner och landstingskommuner självklart få en betydligt bättre ekonomi.
Som medborgare, skattebetalare och pensionär vill jag be dig som också ser detta problem att kräva av din kommun att varje omsorgsboende skall utrustas med andningshjälp och skyddsutrustning. Det anser jag att dessa människor har rätt att kräva.

Anne-Christine Esberg

 

 

Dela: