Välj en sida
Det så kallade utjämningsbidraget diskuteras i dagens (11/2) ledare i PT. Det är inte ofta jag har anledning att hålla med Kata Nilssons åsikter, men i dag måste jag erkänna att jag skriver under på det mesta hon skriver. Utjämningsbidraget kom till för att politikerna skulle kunna hävda att alla i Sverige ska kunna ha/få samma chans oavsett var man bor i landet.
Det är väl känt att inför varje val så strör alla partiledare ut sina guldskimrande tal om att hela Sverige ska leva. Ingen partiföreträdare vill ställa sig i frontlinjen och förespråka att bara storstadsregionerna ska ha rätt till sjukvård, skolor, åldringsvård etc.
Utan att veta när detta system infördes så kan jag inte låta bli att tycka att detta är ett av socialdemokratins sätt att tysta opinionen genom att dela ut bidrag till kommuner i mindre tätbefolkade regioner. För mig framstår detta sk utjämningssystem som mer likt fattigvård än jämlikhet. Att Arjeplog med sin lilla befolkning belönas för sitt dagliga försök att överleva i ett land där man slåss mot sådana jättar som Stockholm och Malmö är värt all beundran, och framför allt värt en betydligt större respekt än ett ynka bidrag.
Det som gör mig ytterst irriterad är att Kata Nilsson i sin ledare inte med ett ord nämner den kommun som får det otvetydigt största bidraget, nämligen Malmö. Malmö kommun är den största socialbidragstagaren i detta land. Nära 5 miljarder kronor kostar det svenska folket att hålla Malmö på kartan!
Tänk vad de mindre kommunerna skulle kunna åstadkomma om de fick dela på dessa miljarder!
Den i särklass sämst skötta kommunen i landet får den största belöningen! Vad tycker du som skattebetalare om detta?

 

 

 

Dela: