Välj en sida

Den årliga kyrkmarknaden i Piteå är nu slut liksom den stora fotbollsfesten Summergames.

Under marknadsdagarna salufördes  inte bara allsköns varor utan även politik. Besökarna fick tillfälle att lyssna till några partiers politiska företrädare. Att valet närmar sig märktes klart inte minst hos Socialdemokraterna, som mobiliserat många av sina lokala förmågor och självfallet deras största beundrare Vänstern. Något nytt kunde jag dock inte känna igen i deras tal, utan det var samma självgoda budskap, nämligen om allt det, som de i deras ögon, gjort för Sverige och kommunen. Självkritik är inte något som de båda partierna verkar lida av.

Vad som däremot framstod tydligt under marknadsdagarna var att de allra flesta besökarna sökte sig till Sverigedemokraternas tält. Där de flesta kom för att antingen söka mer information eller för att bekräfta sitt intresse för partiets politik.

Signifikativt för den sk Alliansen var att två av dessa partier, C och M inte befanns sig på det sk partitorget utan stod på varsin sida av gatan bredvid och att Centerns vackra gröna tält rasade under ena dagens stormiga väder, liksom att de behövde andra partiers hjälp för att resa det igen. Det enda man kan säga om detta är att Moderaterna verkade stå ensamma i blåsten och att Centern kommer att få det svårt att hålla sig kvar.

Miljöpartiets enda representant, en smått hysterisk kvinna som tyckte att vi i SD skulle hjälpa flyktingar att få ta sig till Sverige med flyg. Om hon menade reguljärt sådant eller om hon ansåg att vi skulle chartra plan framgick dock inte av hennes ytterst känslosamma utbrott. Jag kan nog lugnt påstå att med sådana representanter lär Mp förhoppningsvis försvinna för gott.

Något som jag även tror att den gapige och minst sagt otrevlige man, som försökte att med hjälp av sin storlek och sin röststyrka, övertyga mig om sin egen förträfflighet kommer att göra tillsammans med sitt parti. Vilket enligt hans högljudda tonläge är Liberalerna. När han redogjort för sin partitillhörighet förstod jag genast hans förtvivlade högljuddhet. Det kan inte vara lätt att tillhöra ett parti som inte vet på vilket ben man ska stå. Där man ena dagen säger Si och tolv timmar senare säger Så måste det vara svårt att veta hur man ska agera. Men alldeles om man som Liberalerna nu verkar sitta på pottkanten, så tycker jag nog att folk bör veta hur de bör bete sig oavsett hur desperata de är. Av den anledningen var det skönt att se hur väl representanterna för vårt parti uppträdde och hur enormt stort intresset för vår politik är.

Så jag föreslår att vi den 9 september gör som Stefan Löfven sa i EU: ”Vi kör över dom!”

Anne-Christine Esberg

 

 

Dela: